Euro dnes posilnilo

30.10.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 30. októbra (TASR) - Spoločná európska mena po úspešnej aukcii talianskych dlhopisov posilnila. Jej kurz sa opäť dostal k úrovni 1,30 USD/EUR.

V popoludňajšom obchodovaní kurz eura vyskočil až na 1,2983 USD/EUR. Euro neskôr stratilo časť ziskov a podvečer sa predávalo po 1,2977 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2962 (v pondelok: 1,2898) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7715 (0,7753) eura.

"Aukcia talianskych štátnych dlhopisov dopadla veľmi dobre a podporila euro," uviedla devízová expertka nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Viola Julienová. Dodala, že dnešná aukcia pozitívne prekvapila. Taliansko dnes predalo 5- a 10-ročné dlhopisy celkovo za 7 miliárd eur. Ich úročenie v porovnaní so septembrovou aukciou výrazne kleslo.

Hurikán Sandy, ktorý pustoší východné pobrežie USA, zatiaľ nemá výraznejší vplyv na obchodovania na devízovom trhu, myslí si Julienová. Zlé počasie však spôsobilo, že sa odložilo zverejnenie niektorých dôležitých makroekonomických údajov. Preto popoludním chýbali devízovému trhu impulzy.
 

Vyberte región